Jo perinteikäs Helsingin Flamencofestivaali järjestetään yleensä sydäntalvella helmikuussa. Koronatilanteen vuoksi tämän vuotinen festivaali siirrettiin kesäkuulle ja sen ohjelmaa jouduttiin lopulta vielä supistamaan rajusti.

Ei syntynyt täyden ohjelman flamencofestivaalia eikä yleisötapahtumaa. Sen sijaan syntyi flamencoväen piirissä jo kauan kaivattu suomenkielinen Helsinki-aiheinen sevillanas, ”Stadillanas”.

Tampereen flamencoilla on ollut oma “Kekä lähtis?” ja Oululla ”Nisun himo” -sevillanas, joten tokihan Helsinki tarvitsi myös oman, kotiseutuylpeyttä puhkuvan tanssikappaleensa.

Sevillanas on nelisäkeistöinen espanjalainen kansantanssi jota tanssitaan parin kanssa juhlissa ja ferioissa. Tyyliltään nyt syntynyt ”Stadillanas” on sevillana corralera, eli Lebrijan seudulta Andalusiasta peräisin oleva rytminen huutolaulu.

Sanoitukset Stadillanakseen ovat tehneet Taija Robalta ja Liisa Malmilta, ja niitä varten kysyttiin flamencoyhteisöltä sanoitusapua flamencoyhdistyksen Facebook-sivuilla. Stadillanaksesta kuvattiin myös musiikkivideo, joka julkaistaan nyt Helsinki-päivänä YouTubessa. (tähän linkki). Videon kuvasi ja leikkasi Laura Reunanen, äänityksestä vastasi Josef Donner.

Helsingin Flamencofestivaalia järjestää vapaaehtoisvoimin Helsingin Flamencoyhdistys ry. Yhdistys kokoaa yhteen Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla asuvia flamencoharrastajia ja muita flamencosta kiinnostuneita sekä edistää flamencotaiteen tuntemusta Suomessa.

Tämän vuotisen Helsingin XXIII Flamencofestivaalin teemaksi oli valittu Yhteisö.

Lisätietoja: Puheenjohtaja Laura Reunanen, flamenco@flamenco.fi

Tuotanto: Helsingin Flamencoyhdistys Ry 2021 https://flamenco.fi/

Omistettu Agustín de Cantaroten muistolle.
Hän opetti helsinkiläisille paljon flamencosta ja sevillanaksesta.

Sanat: Taija ”Robalta” Tyrväinen ja Liisa ”Malmilta” Pekonen
Kuvaus, ohjaus, käsikirjoitus ja editointi: Laura Reunanen
Äänitys ja miksaus: Josef Donner ja Laura Reunanen
Musiikillinen koordinointi ja ohjaus: Taija Robalta

Svensk översättning: Josef Donner
Traducción española: Taija Robalta & Janita Halonen
English translation: Laura Reunanen

Musiikillinen idea poimittu Las corraleras de Lebrijan Sevillana corralerasta ”Dijo la Liebre” sekä Tampereen ja Oulun Sevillanaksista

Musiikki:
Sirpa Airisto, Tove Djupsjöbacka, Janita Halonen, Irja Kajander-Vierkens, Ilona Kallio, Susanna Lahtinen, Annika Lehtonen, Eija-Liisa Linnapuomi, Mari Mäkinen, Tatiana la Naranja, Jaana Ollila, Liisa Pekonen, Niina Putkonen, Laura Reunanen, Taija Robalta, Petra Sohlman, Tuukka Vainiola, Kaija Virta, Pia Virtanen

Tanssi:
Tove Djupsjöbacka, Janita Halonen, Irja Kajander-Vierkens, Ilona Kallio, Annika Lehtonen, Mari Mäkinen, Tatiana la Naranja, Jaana Ollila, Liisa Pekonen

Lapsi penkillä:
Laila Pekonen

Kiitokset:
Kotiharjun Sauna ja saunojat
Helsingin kaupunki