Helsingin Flamencoyhdistys Ry perustettiin vuonna 1993 kokoamaan yhteen Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla asuvia flamenconharrastajia ja muita flamencosta kiinnostuneita henkilöitä sekä edistämään flamencotaiteen tuntemusta Suomessa. Sittemmin jäsenistö on karttunut myös muualla Suomessa asuvilla henkilöillä ja jopa virolaisilla jäsenillä. Aktiivijäseniä on tällä hetkellä noin 120.

PEÑA

Helsingin Flamencoyhdistys – tuttavallisemmin peña – harjoittaa koulutus-, tiedotus-, julkaisu-, kulttuuri- ja kokoustoimintaa. Yhdistys järjestää erilaisia tilaisuuksia, kuten joulu- ja kevätjuhlat sekä sevillanas-iltoja. Yhdistyksen jäsenlehti on kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä Letra, joka sisältää tietoa ajankohtaisista asioista ja tapahtumista, arvosteluja, flamencon historiaa ja teoriaa ym.

HELSINGIN FLAMENCOFESTIVAALI

Helmikuussa vuonna 1997 Helsingin Flamencoyhdistys järjesti Helsingin ensimmäisen flamencofestivaalin. Helmikuussa 1999 se sai jatkoa, ja helsinkiläisten aficionadojen aktiivisuuden ja talkoohengen tuloksena festivaali on nyt vakiintunut jokavuotiseksi. Esiintyjät ovat olleet huippunimiä kuten Vicente Amigo, Belén Maya, Mayte Martin, Esperanza Fernández, Rafaela Carrasco, Miguel Poveda, Chicuelo, Mercedes Ruíz, Rafael Campallo, Andrés Marín, Andrés Peña ja Pilar Ogalla.

Espanjalaisten vierailujen rinnalla Helsingin Flamencofestivaali pyrkii myös tuomaan esille kotimaista flamencotaidetta. Festivaaleilla on nähty kantaesitykset mm. teoksista La Kalevala, La Máscara!, Kerro minulle sade ja KROMOSOMI 47 FLAMENCO!

Festivaaliohjelmaan kuuluu pääkonserttien lisäksi myös muuta toimintaa kuten tanssi-, laulu- ja kitarakurssit ja näyttelyt. Festivaalista on kehittynyt pienimuotoinen, kansainvälisesti tasokas flamencon riemujuhla.