Mitä tapahtuu kun sielukas ja kesyttämätön flamencolaulu, groovaava sähköbasso, ärhäkät rummut ja kaksi tanssijaa laahushameineen kohtaavat? Tule ottamaan selvää! Nykyflamencoteos Batácora tarjoilee syksyn kiertueella tanssin ja musiikin hersyvää dialogia.

Aika: 29.9. klo 18 / 30.9. klo 18 / 1.10. klo 15
Paikka: Kanneltalo
Liput: 35€/27€

LIpunmyynti: Lippu.fi

Batácoran lyhyempi versio nähtiin Tampereen Flamencoviikolla 2018. Yleisön pyynnöstä teos palaa nyt näyttämöille pidempänä ja täysin uudistettuna. Tällä kertaa teoksessa vierailee flamencon taikaääni Mercedes Cortés!

Batácora on Maija Lepistön ja Marja Rautakorven yhteistyönä syntynyt nykyflamencoteos, joka ammentaa flamencon perinteestä leikitellen sen eri elementtien välisillä suhteilla. Sevillalainen laulaja Mercedes Cortés luo teoksen pohjalle syvän flamencoletrojen kudelman vangitsevalla äänellään, jonka rinnalle tuodaan Dile Kolasen sähköbasson ja Pauliina Kauppilan rumpujen muodostama mehukkaasti groovaava pienoisbändi. Kaksi ilmaisuvoimaista tanssijaa bata de cola -hameineen rakentavat lavalle jatkuvassa muutoksessa olevan orgaanisen kokonaisuuden, jota maaginen realismi värittää.

Karismaattinen taiteilijaryhmä muokkaa reippaalla otteella flamencon perinteisiä tapoja käyttää energiaa ja intensiteettiä. Niin äänen-, kehon- kuin tilankäyttökin saavat totutusta poikkeavia muotoja. Laahushame muuttuu tanssijoiden liikekieltä ohjailevaksi tekijäksi, joka ei kumarra vanhoja sääntöjä. ”Sysäys teoksen valmistamiselle lähti yhteisestä kiinnostuksestamme etsiä uusia lähestymistapoja bata de colan kanssa tanssimiseen. Meitä kiehtoi ajatus laahuksesta itsenäisen olemuksen ja luonteen omaavana subjektina, irrotettuna sen perinteisestä asemasta kantajansa koristajana. Käytämme laahushametta kehon ulottuvuuksia laajentavana kerronnallisena elementtinä, mikä osaltaan hämärtää rajaa yksilön ja kahden kehon välillä sekä korostaa kehon mukautuvuutta” kertovat koreografit Maija Lepistö ja Marja Rautakorpi.

Teos puhuttelee niin flamencoon perehtynyttä kuin siihen ensi kertaa tutustuvaa katsojaa ja kuulijaa. Flamencoa tuntevalle se tarjoaa yllättäviä visuaalisia ja musiikillisia elementtejä. Uusien assosiaatioiden löytäminen flamencon sisäisessä kommunikaatiossa saa aikaan totutusta poikkeavia syy-yhteyksiä. Myös flamencomusiikin perinteisille elementeille on etsitty vaihtoehtoja, jotka tukevat flamencolaulua toistamatta kuitenkaan tradition kliseitä.